Siirry sisältöön

Blogi

Mikä neljästä kehosuhteesta sinulla on?

Miltä suhde omaan terveyteen ja kehoon voisi näyttää, jos sitä katsoisi kuin ihmissuhdetta?

Psykologit ja tutkijat (esim. Jennifer Freyd) puhuvat toisinaan ihmissuhteista yhdistelmänä lämpöä ja hallintaa, läheisyyttä ja valtaa. Luin aiheesta ja keskustelin siitä tekoälyn kanssa, ja oivalsin, että tämä yhdistelmä toimii mainiosti myös omaa terveyttä ja kehosuhdetta tarkastellessa. Myös henkilökohtaisten oivallusten määrä on lyönyt minut ällikällä, ja aiheen mutustelu ja prosessointi jatkuu vielä kauan!

Läheisyyden ja vallan näkökulmasta voi tunnistaa neljä perustyyppiä, joiden kautta ihmissuhteita voi ymmärtää. Käydään ne läpi, ennen kuin uppoudutaan tarkemmin siihen, miten näitä perustyyppejä voi käyttää apuna omien terveys- ja kehohaasteiden tukena. Mikäli et jaksa lukea jokaista kohtaa, lue jokaisen suhdetyypin kohdat 1. ja 5. Ne kertovat oleellisimman.

  1. Lämmin suhde. Kaksi ystävää.
    1. Ystävä on sellainen, jonka kanssa olet hyvin läheinen, mutta valtasuhde on minimissään, eli lähellä tasa-arvoa.
    2. Asenteet ja toiminta ovat kunnioittavia ja avuliaita. Luottamus on korkealla vastavuoroisuuden ansiosta. Rohkaisu, toisen kuuntelu ja konfliktien ratkaisu sujuu.
    3. Perustunne suhteessa on rauhallinen ja varma. Myötätuntoa on hyvin tarjolla, ja molemmat joustavat rajoistaan viisaasti, toisinaan ottaen enemmän, toisinaan antaen enemmän.
    4. Suhde perustuu yhteisiin arvoihin ja ymmärrykseen, yhteistyöhön ja yhteyden luomiseen tärvelemättä toisen itsenäisyyttä ja yksilöllisyyttä.
    5. Ystävyyssuhteet luovat pohjan turvallisuudelle, sisukkuudelle ja luottamukselle maailmaan.
  2. Ammatti- tai työsuhde. Alainen ja pomo.
    1. Hyvässä ammattikontekstissa läheisyys on keskitasolla, ja tyypillisesti on jonkinlainen valta-asetelma (esimerkiksi asiakas-palveluntarjoaja, työntekijä-johtaja, oppilas-opettaja), ja yhteistyö sujuu tavoitteiden ja etiikan mukaisesti.
    2. Valta-asemassa oleva henkilö kertoo odotuksensa selkeästi ja ylläpitää asiallisia henkilökohtaisia rajoja. Suhteessa on empatiaa ja välittämistä, mutta määrätyt roolit rajaavat niitä tarkemmin, kuin ystävyydessä. Valta-asetelma perustuu ammattitaitoon, luotettavuuteen ja asiantuntijuuteen.
    3. Perustunne tässä suhteessa on tasapainoinen myötätunto, järkevyys ja tavoitekeskeisyys. Tunteiden hallinta korostuu ammattisuhteissa enemmän, ja odotus onkin, että omia tunteita hallitaan kovemmalla kädellä, kuin läheisemmissä ihmissuhteissa.
    4. Selkeät roolitukset, opastus ja tuki, riittävä tunteiden irrallaan pitäminen suhteesta ovat tärkeitä edellytyksiä.
    5. Ammattisuhteet ovat positiivisia ja tukevat kummankin osapuolen henkilökohtaista kasvua.
  3. Kaltoinkohteleva suhde. Julmuri ja uhri.
    1. Kaltoinkohtelussa läheisyys on surkealla tasolla, ja valta on korkealla tasolla. Hyväksikäyttö, manipulaatio ja luottamuksen pettäminen on tyypillistä, ja läheisyys on arvaamatonta ja välineellistä.
    2. Huijaaminen, teeskentely, juoniminen, valehetelu, rankaiseminen, epäjohdonmukaisuus ja omahyväisyys ovat tyypillisiä tapoja toimia ja olla kaltoinkohtelevissa suhteissa.
    3. Tunnetasolla epävakaus, laskelmointi, empatian puute, häpeä ja sokea itsekkyys määrittävät suhteen luonteen.
    4. Suhde perustuu käytännössä hyvistä suhteista eristämiseen, heikkouksien hyväksikäyttämiseen, mielivaltaiseen hallintaan ja koukuttavaan, ajoittaiseen palkitsemiseen.
    5. Kaltoinkohtelu johtaa traumoihin, vaikeuksiin tunnistaa kaltoinkohtelua ja hankaluuksiin muodostaa ystävyys- ja ammattisuhteita.
  4. Välinpitämätön suhde. Kaksi ventovierasta.
    1. Välinpitämättössä suhteessa läheisyys ja valta ovat matalalla tasolla. Tyypillistä tällaiselle suhteelle on etäisyys, mielenkiinnottomuus ja poissaolevuus.
    2. Välinpitämättömän suhteen tunnistaa etäisyydestä, vuorovaikutuksen puutteesta, epäluotettavuudesta ja välttelystä. Jos suhde on tasa-arvoisen välinpitämätön, kumpikin osapuoli ovat passiivisia, ja vähät välittävät toisten iloista tai suruista.
    3. Jos välinpitämätön suhde pitkittyy, seuraa apaattisuutta, uupumusta, läheisyyden pelkoa, häpeää ja toivottomuutta.
    4. Pinnallisuus, tunteiden välttäminen, etäisyyden pitäminen, vastuun välttely ja ulkoisten tekijöiden syyttäminen ovat tyypillistä välinpitämättömissä suhteissa.
    5. Välinpitämättömät suhteet eivät sinällään aiheuta mitään, elleivät ne korvaa ystävyys- ja ammattisuhteita. Jos näin tapahtuu, seurauksena on vieraantuneisuuden, arvottomuuden ja hylätyksi jäämisen olotiloja.

Viimeistään tässä vaiheessa olet varmaan huomannut, että aihe on vaativa – ainakin jos annat oman mielesi kulkea vapaasti eri suhdetyyppeihin sopivissa muistoissasi. Eritoten, kun kohta käännämme huomion omaan terveys- ja kehosuhteeseen, ei ole lainkaan mahdotonta, että olo on hämmentynyt. Pintaan voi nousta häpeää tai halua vältellä koko aihetta, ja sisäisten ristiriitojen epämiellyttävä jännite voi alkaa häiritä kovastikin. Ajatuksena on kuitenkin hahmottaa sellaista polkua, jonka kautta voi lisätä ystävällistä ja ammattimaista suhtautumista omiin terveys- ja kehohaasteisiin, ja vähentää julmaa ja välinpitämätöntä asennetta.

Perusajatuksena on siis se, että ystävällinen ja ammattimainen suhde omaan terveyteen ja kehoon johtaa parhaisiin lopputuloksiin. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että taustalla on oletus siitä, että jo jollain tasolla haluat hyvää itsellesi ja kehollesi. Näin ei välttämättä ole, ja se ei ole lainkaan kummallista maailmassa, jossa olevat ihmiset tai vähintäänkin ympäröivä kulttuuri usein torjuu, halveksuu ja vähättelee kehojamme ja terveyttämme. Mutta, jos positiivinen suhtautuminen omaan terveyteen tai kehoon tuntuu vaikealta, niin sittenhän taustalla saattaa olla julmia tai välinpitämättömiä näkökulmia! Pelkästään niiden tunnistaminen voi olla jo suuri voitto.

Nyt siis näkökulmia siihen, miten ystävyys, ammattimaisuus, julmuus ja välinpitämättömyys voivat tulla esiin suhteessa omaan terveyteen ja kehoon.

  1. Ystävyys terveyteen ja kehoon.
    1. Ystävällinen suhde terveyteen ja kehoon perustuu hyväntahtoisuuteen, hyväksyntään ja yhteistyöhön.
    2. Voimakas läheisyys omaan terveyteen ja kehoon syntyy myötätunnosta ja oman kehon kuuntelusta. Esimerkiksi uupumuksen signaalia kuuntelee vakavissaan, ja hyväksyy sen merkkinä levon tarpeesta.
    3. Ystävyys perustuu matalaan vallankäyttöön. Se tarkoittaa, että kontrollointi ja mikro-managerointi ovat vähäisiä, ja niiden sijasta yhteistyö ja tasapainoisuus korostuvat. Esimerkiksi treeni on tällöin työkalu hyvinvointiin, ei rankaisuun.
    4. Ystävällinen suhde omaan terveyteen ja kehoon tuntuu siltä, että oma keho on kumppani, jonka hyvinvointi on tärkeämpää, kuin sen ulkonäkö tai suorituskyky.
    5. Tällaisen lähestymistavan riski on liika mukavuudenhaluisuus, itsensä haastamatta jättäminen, ja tarvittavan ärhäkkyyden kanavointi tarvittaviin muutoksiin.
  2. Ammattimainen suhde terveyteen ja kehoon.
    1. Ammattimainen suhde terveyteen ja kehoon on käytännöllinen, tavoitekeskeinen ja tasapainoinen.
    2. Läheisyys terveyteen ja kehoon on tällöin keskitasolla, ja sitä määrittävät kunnioitus ja joustavuus. Tästä hyvä esimerkki on treenin tai ruoan säätäminen sen perusteella, miten oma kroppa reagoi, ennemmin kuin jääräpäinen, paperilla optimaalisen suunnitelman toteuttaminen.
    3. Vallankäyttö on keskitasolla ammattimaisessa suhteessa omaan kehoon ja terveyteen. Tavoitteet, suunnitelmat ja odotukset ovat mukana pelissä, mutta ne eivät jyrää terveyden ja kehon tarpeiden edelle. Valmentajan palkkaaminen on hyvä esimerkki ammattimaisesta suhtautumisesta omaan kehoon ja terveyteen.
    4. Ammattimainen suhde omaan kehoon ja terveyteen voi tulla esiin huolesta ja hyvinvoinnin tarpeesta kumpuavina tavoitteina, tai oman kehon haastamisesta ilon ja mielenkiinnon kautta.
    5. Tämän asenteen riskinä on muuttua liian tavoite-orientoituneeksi, ja unohtaa kehon tarvitseman levon ja leikin tarve. Ajan mittaan pelkkä ammattimaisuus suhteessa omaan terveyteen ja kehoon voi alkaa tuntua pakkopullalta, kuin ikävissä töissä olemiselta.
  3. Julma suhde omaan terveyteen ja kehoon.
    1. Julma suhde terveyteen ja kehoon perustuu ankaruuteen, rankaisuun ja hyväksikäyttöön.
    2. Läheisyys omaan kehoon tällöin matala. Se näkyy terveyden ja kehon kritisoinnissa, virheisiin ja puutteisiin keskittymisessä. Terveyden ja kehon pilkkaaminen ja vähättely ovat tästä esimerkkejä.
    3. Vallankäyttö on julmassa terveys- ja kehosuhteessa voimakasta. Kontrollintunnetta haetaan äärimmäisillä menetelmillä, kehon signaaleista välittämättä. Piittaamattomuus rasitusvammoista, näännytysdieetit ja haitallisten, kehoa muokkaavien aineiden käyttö ovat esimerkkejä tästä.
    4. Julmassa terveys- ja kehosuhteessa keho on kuin vastustaja tai vihollinen, joka täytyy päihittää tai korjata. Turhautuminen, katkeroituminen ja viha omaa terveyttä ja kehoa kohtaan voivat muuttua arkipäiväksi tällä tasolla.
    5. Kurjan mielenmaiseman lisäksi haasteina ovat ennen pitkää uupumus, burnout, loukkaantuminen ja kroonistuvat terveysongelmat. Julmuus omaa kehoa ja terveyttä kohtaan vahvistaa riittämättömyyden ja vieraantumisen tunteita omista tarpeista ja haluista. Taustalla on luultavasti iso joukko vaikeita haasteita, kuten masennusta, traumoja ja hankalia ihmissuhteita.
  4. Välinpitämätön suhde omaan terveyteen ja kehoon.
    1. Välinpitämättömyys suhteessa omaan terveyteen ja kehoon näkyy apatiana, välttelynä ja yhteyden puutteena.
    2. Matala läheisyys johtaa tässä tilanteessa terveyden ja kehon signaalien sivuuttamiseen asenteella ”sitten myöhemmin, jos on aikaa”. Esimerkiksi liikunnan sivuuttaminen tai huolimaton syöminen kuuluvat tälle tasolle.
    3. Koska valta on myös matalalla tämän tyylisessä suhteessa, on passiivisuus ja motivaation puute tyypillistä. Jos esimerkiksi antaa akuutin terveysongelman muuttua krooniseksi, kyseessä on luultavasti välinpitämättömyys.
    4. Välinpitämättömyys suhteessa terveyteen ja kehoon tuntuu etäisyytenä, kuin oma terveys ja keho olisivat jotain itsestä irrallista ja vierasta. Turtumus, vieraus ja lannistunut asenne vaikkapa treenin tai painonhallinnan kanssa voivat olla tyypillisiä merkkejä tästä.
    5. Välinpitämättömyyden haasteena on ajan mittaan heikkenevä terveys, huonot energiatasot ja vierauden tunne suhteessa omaan kehoon. Taustalla voi olla vaikeampia mielenterveyden haasteita, kuten masennusta tai traumoja.

No niin! Mihin tästä voi siis mennä? On muutamia keskeisiä suuntia, jotka voivat olla tilanteesta riippuen viisaita. Ensiksi, jos olet liian ystävällinen terveytesi ja kehosi suhteen, voit yrittää suhtautua ammattimaisemmin asiaan. Tosin sanoen, voit ehkä harkita läheisyyden vähentämistä ja tavoitehakuisuuden lisäämistä. Toiseksi, jos olet jumissa julmuudessa terveyttä ja kehoasi kohtaan, tarvitset luultavasti läheisyyden nostamista, ennen kuin tapasi käyttää valtaa ja pakottamista voi alkaa hiipua. Kolmantena, suunta välinpitämättömyydestä kohti parempaa tapahtuu parhaiten, jos alkaa tähtäämään kohti ammattimaisempaa, sopivasti läheisyyttä ja vallankäyttöä sisältävään suhteeseen.

Tässä joitain esimerkkejä:

  1. Ystävästä ammattimaiseksi:
    1. Tee kerran viikossa jokin fyysinen haaste, jota yleensä vierastat.
    2. Palkkaa valmentaja tai osallistu johonkin treenihaasteeseen.
    3. Syö kolme kertaa viikossa enemmän salaattia ja vähemmän jälkiruokaa, kuin yleensä.
    4. Aseta jokin tavoite, ja yritä saavuttaa se, samalla kun vaalit läheisyyttäsi kehoosi.
  2. Julmurista ystäväksi:
    1. Kiitä kehoasi siitä, että jalkasi kantoivat sinua tänään. Tai ainakin pane se merkille.
    2. Yritä tunnistaa terveydestäsi jokin asia, jota voit kuvailla positiivisella adjektiivilla, minimaalisella sarkasmilla.
    3. Jousta täydellisyyteen pyrkivästä suunnitelmastasi maltilla, vaikka se tuntuisi pahalta. (Perfektionismi on eräänlaista julmuutta epätäydellistä olemustamme kohtaan.)
    4. Mene hierontaan tai hiero omia jalkapohjiasi tai päätäsi.
  3.  Välinpitämättömästä ammattimaiseksi:
    1. Kävele 30 päivän ajan vähän enemmän kuin yleensä.
    2. Juo 1 tai 2 lasia enemmän vettä, kuin normaalisti (olettaen, että et juo tarpeeksi vettä).
    3. Lue jokin terveys- tai treeniartikkeli, ja kokeile yhtä juttua sen perusteella.
    4. Kerro jostain tavoitteestasi ystävälle tai somessa, ja yritä pysyä tilivelvollisena loppuun asti.

Herkuleksen piti päihittää Hades, Batmanin Jokeri, ja Muumipeikonkin matka suurenmoisen kultakalan luokse kulki Noitametsän halki. Samalla tavalla ystävyyden ja ammattimaisuuden kasvattaminen ja vaaliminen suhteessa omaan terveyteen ja kehoon voi vaatia erittäin epämiellyttävien, pelottavienkin asioiden kohtaamista. Hyvä juttu on kuitenkin se, että välinpitämättömyyttä tai julmuutta itseä kohtaan ei tarvitse päihittää kertaheitolla. Yllä olevat esimerkit nimittäin paljastavat sen, että pienet askeleet riittävät aivan hyvin alkuun pääsemiseen.

Muista! Oma kehosi ja mielesi ovat vaarallisimmat vihollisesi. Ja, oma kehosi ja mielesi ovat parhaimmat ystäväsi.

Kiitos lukemisesta!

T: Jonne